Carl Jan Granqvist vintips vecka 40

Vinprovning hemma

6:51 min

När man provar vin använder man såväl syn, doft, känsel som smak, en del vinprovare säger sig till och med använda hörseln när de provar. Carl Jan Granqvist har valt ut tre viner gjorda på några av vinvärldens vanligaste druvor.

Lyssna på Lotta och Carl Jans snack om vin.

Först ut är den eleganta och svårodlade pinot noir, därefter kommer den animaliska och pepprigt temperamentsfulla syrah, och sist men inte minst den strukturerade och fruktiga cabernet sauvignon. Varför inte samla ihop några vänner och låt era sinnen upptäcka skillnaderna hos dessa druvor och låta er förföras av deras kvaliteter och olikheter.

Vin 1: Rött vin på 75 cl flaska 2013 Saint Clair Pinot Noir nummer 16015 på Systembolaget

Först ut har vi en nya zeeländsk pinot noir från Marlborough regionen. Efter skörd pressas druvorna och vinifieras sedan på rostfria ståltankar innan vinet delvis lagras på franska ekfat. Vinet passar med sin höga fruktsyra och frukt otroligt bra till såväl kyckling som anka.

Doft: Inbjudande kryddig doft fylld av jordgubbar, hallon och muskot, följt av angenäma ekfatstoner.

Munhåleupplevelse: Läskande, lite kryddig smak med ekfat, jordgubbar och härligt saliverande örter.

Alkohol: 13,5%

Pris: 119 kr

Vin 2: Rött vin på 75 cl flaska2013 Crozes Hermitage Cave de Tain nummer 2815 på Systembolaget

Vin nummer två är gjord på den franska druvan syrah, Druvorna till veckans andra vin kommer från foten av Hermitage-berget I Rhônedalen och odlas där av kooperativet Cave de Tain. Efter skörd och vinifiering lagras delar av vinet på franska ekfat i tolv månader innan det buteljeras. Vinet är fantastiskt gott till viltkött I olika former.

Doft: Elegant och nyanserad doft med mängder av björnbär, skogshallon, rostade ekfat och lakrits.

Munhåleupplevelse: Balanserad och kryddig smak med frisk fruktsyra följt av björnbär, skogshallon och vitpeppar. 

Alkohol: 12,5%

Pris: 106 kr

Vin 3: Rött vin på 75 cl flaska 2013 Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon nummer 2962 på Systembolaget

Veckans tredje vin är gjort på druvan cabernet sauvignon och kommer ifrån området Valle Central i Chile. Här har delar av vinet lagrats i åtta månader på amerikanska ekfat efter vinifiering. Vinet har mängder av typisk svartvinbärs frukt i både doft och smak. Servera gärna till en helgrillad oxfilé med grönsallad och pommes frites.

Doft: Druvtypisk doft av svarta vinbär, plommon, örter och rostade ekfat

Munhåleupplevelse: Fyllig smak av mörka bär, örter och vanilj med en fin strävhet och lång eftersmak.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 79 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.