Alexandra Zazzi bakade äppelkaka. Foto: Sveriges Radio
Alexandra Zazzi bakade äppelkaka. Foto: Sveriges Radio
Zazzis mat

Kaka med höstens äpplen

Alexandra Zazzi gör kaka av höstens äpplen
8:06 min

En trevlig sak med hösten är äpplena och allt man kan göra med dem. Här är ett recept på en god äppelkaka (intygas av en provsmakande redaktion) med knäckig botten.

Botten

Sätt ugnen på 180 grader

  • 75 g smör rumsvarmt 
  • 1,5 dl mjöl
  • 2 msk socker 

Nyp ihop med händerna till en deg och tryck ut över botten på en springform. (Fodra botten med ett bakplåtspapper genom att spänna fast den med formen) baka av i ugn tio minuter. 

Smeten

  • 2 dl socker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk koncentrerad vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker 
  • 1 tsk kardemumma 
  • 1 tsk kanel

Äpplena

  • 3 äpplen
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk socker 

Vispa socker och smörluftigt med elvisp 5 minuter, knäck i äggen, ett i taget, vispa i mjöl,bakpulver, vanilj, kardemumma och kanel. 

Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Vänd ihop med kardemumma kanel och socker. 

Bred smeten över den bakade smördegen och häll över äpplen, tryck försiktigt ned dem i smeten. Grädda i ugn 40-50 minuter på 175 grader. Känn med sticka att den är färdig.

Topping

Pensla den heta kakan med lönnsirap.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".