Magnus Roosmann. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Magnus Roosmann. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Magnus Roosmann och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Roosmann är gäst hos Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Snygg och farlig är bilden av Magnus Roosmann

21 min

Magnus Roosmann vars röst många hört i Lee Childs ljudböcker som den hårdkokte före detta militärpolisen Jack Reacher, är i själva verket en snäll kille som gillar blommor. Roosmann har en hisnande samling roller bakom sig inom TV och biofilm, på teater, musikalscen och som ljudboksuppläsare - och det är just så han vill bli ihågkommen - att kunna behärska allt!   

Lyssna på Erik Blixs intervju med dagens gäst, Magnus Roosmann.

– Jag har fått många kommentarer för mina många roller, även från Rederiet för 15 år sedan, att jag är hård och elak. Jag får inte direkt respons för de härliga, varma, glada roller jag gör, berättar Magnus Roosmann. När jag går in i en roll tänker jag inte att; det är en den som är den. Jag vill jag göra olika karaktärer. En publik kan se samma skådespelare i flera olika roller. Vi har olika fasetter. Men det blir allt svårare med både teater och film för det går snabbare. Och det kanske gör att man gör det som är säkrast.

En av Sveriges bästa skådespelare när han vill, sa DN:s tv-recensent Johan Cronemans ord.

– Ja, vad är det? undrar Magnus. Jag försöker att inte läsa det här för jag har svårt att ta hantera omdömen, både goda och mindre goda. Men grejen är ju att det är lite roligt det här. Jag gillar det på något vis. Croneman är Croneman, en bra skribent när han vill.

Magnus Roosmann har tidigt bestämt sig för att bli skådespelare och en gång har han sagt att; det här yrket är så viktigt att jag kan sluta med det.

– Ja, om jag inte hittar vägar där jag kommer till min rätt och få utlopp för min kreativitet då kanske jag ska stå över ett tag.

Magnus Roosmann berättar också om sin stora produktion av ljudböcker där han läst in många böcker. Det är nog många som känner igen honom som den som kan illustrera Jack Reacher bäst i Lee Childs böcker.

– När det gäller Jack Reacher och Lee Child så förbereder jag mig inte så mycket för jag känner författarens sätt att skriva så väl.  

Lyssna gärna på hela intervjun här. Magnus berättar också öppenhjärtigt om det första mötet med sin biologiska pappa som han träffade första gången i vuxen ålder. Han såg ut precis som Magnus fast äldre och han bröt på tyska.

– Alla i min släkt som är från Estland och Ryssland jobbar inom kultur, visade det sig. För min del har jag fått ett starkt genetiskt arv, att jag måste uttrycka mig. Jag träffade honom på Stadhuskällaren. Det var alldeles tomt där. Långt nere i hörnet reser sig en man i vit kostym. Han ser ut som jag. Han sträcker ut handen och säger: - Akt ett! Scen ett! Stephen! (vilket var faderns namn)

Magnus Roosmann berättar också om att han drömmer om att öppna en liten blomsteraffär. Han talar lyriskt om snittblommor och om sin tomatodling som han har på balkongen.

– Jag vet att det är jättejobb, men så fort jag håller på med blommor då är det något som faller på plats. Det är lugn och det är lycka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista