Kål är en perfekt sidekick till huvudrätten. Vitkålen kan exempelvis råstekas eller syras. Foto: Scanpix
Kål är en perfekt sidekick till huvudrätten. Vitkålen kan exempelvis råstekas eller syras. Foto: Scanpix
Zazzis mat

Kål - en trend och vitaminboost

"Helt plötsligt är kål gott igen"
6:39 min

Från att ha varit en bespottad grönsak sedan 90-talet har nu kål blivit trendigare än någonsin. Glöm den trötta kålpuddingen i skolbespisningen, bara fantasin sätter gränserna för vad du kan göra med kålfamiljen.

Dagens recept är det som följer:

Kålsallad (rödkål, spetskål, savojkål)
4 personer

¼ del rödkål

¼ del vitkål

¼ del savoykål1 granatäpple

1 apelsin

200 g rökt pancetta

1 dl solros- eller pumpakärnor (efter smak)

Dressing

0,5 dl kallpressad rapsolja av god kvalité

1 msk färskpressad citronjuice

2 tsk vit balsamvinäger

1 tsk honung

2-3 sardeller, hackade, valfritt

1 msk grovt hackad bladpersilja samt persilja till garnering

1 krm peppar

1 tsk salt

Gör gärna så här:

Torrrosta pumpakärnorna i panna så att de knäpper. Låt svalna.

Tärna/strimla fläsket och stek knaprigt i panna.

Tag bort skalet och de vita hinnorna ur granatäpplet.

Skala apelsinen och skär bort de vita hinnorna. Tag tillvara på saften genom att ha en tallrik under medan du jobbar.

Skiva kålen mycket tunt (helst med mandolin eller osthyvel), vänd med apelsinköttet/saften och lägg upp på serveringsfat.

Rör samman dressingen och värm försiktigt i kastrull eller mikro innan servering.  Vid servering skeda den varma dressingen över salladen, lägg på granatäppelkärnor och fläsk.

Låt gästerna själva smaka av med salt och peppar.

 

God som den är men även gott att servera till:

Söndagssteken

Mörkt öl

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".