Sluttningar i Portugal. Foto: Armando Franca/AP Photo/TT
Douro Valley i Portugal. Foto: Armando Franca/AP Photo/TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 44

Portugal 2015

5:30 min

Portugal är ett vinland som ofta hamnar i skuggan av sitt grannland Spanien. Med sin varierande natur och olika mikroklimat framställs en mängd olika typer av vin i Portugal. Carl Jan Granqvist har valt två viner från Portugal.

Lyssna på Erik och Carl Jans snack om veckans vin.

Det första är ett klassiskt portvin och det andra en kryddosande fruktbomb med mängder av struktur.

 

Dryck 1: Starkvin på 75 cl flaska Noval Late Bottled Vintage nummer 88450 på Systembolaget

 

Veckans första vin är ett portvin från anrika Quinta Do Noval, en av världens mest berömda portvinproducenter. Egendomen ligger mitt i vinmarkerna med utsikt ned mot Dourofloden, 4 kilometer från Pinhao. Portvin fungerar förutom till chokladdesserter även fantastiskt bra till grönmögelost.

Doft: Elegant doft med inslag av russin och körsbärschoklad

Munhåleupplevelse: Stor och intensiv smak med balanserad syra och mogen mörk frukt

Alkohol: 19,5%

Pris: 219 kr

 

Dryck 2: Rött vin på 75 cl flaska 2012 Frei João nummer 2944 på Systembolaget

 

Veckans andra vin kommer från området Bairrada vilket ligger vid kusten söder om Douro-dalen i Portugal. Här odlades vin redan på 900-talet, men alla vinrankor rycktes upp 1756 för att inte vinerna skulle kunna blandas och säljas som portvin. Området återhämtade sig och är idag känt som ett av Portugals främsta ursprung för traditionella röda viner, till stor del baserade på druvsorten baga. I detta vin samsas baga med touriga nacional och cabernet sauvignon. Servera vinet till smakrika lamm- och vilträtter.

Doft: Kryddig doft fylld av ekfat, svartavinbär, viol, skogshallon och lakrits.

Munhåleupplevelse: Härligt kryddig smak med mängder av svartavinbär, viol, skogshallon, lakrits och färska örter

Alkohol: 13%

Pris: 99 kr

 

 

 

 

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista