Stina Wollter. Foto: Johanna Fellenius/Sveriges Radio
1 av 3
Stina Wollter. Foto: Johanna Fellenius/Sveriges Radio
Stina Wollter. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 3
Stina Wollter. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Stina Wollter och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
3 av 3
Stina Wollter och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Stina Wollter: Det pågår ett krig mot människokroppen!

"Jag har fått så mycket nätkärlek efter det här"
17 min

Stina Wollter är välkänd för P4-lyssnaren. Hon ledde länge Karlavagnen och nuförtiden hör vi henne i "Söndagarna med Stina Wollter" på söndagkvällarna i P4. Men hon är också konstnär och kroppsaktivist. Och en älskad dansare på Instagram.

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst Stina Wollter.

Det började som en dagbok på instagram.

– Det kan vara en kamp för sig själv, sitt utseende, sitt kön, sina tankar och sitt utrymme. Jag är ju en som inte är normsmal och där fanns ju jag med min kropp. Jag är ju präglad av närheten till min syster som dog i sviterna efter anorexia 29 år gammal. Det speglade ju mitt instagramkonto. Så var det ett barnsligt trots. Jag körde min trick som jag gjort förut, skakade mitt fett, gömde saker mellan magarna, stoppade upp tändstickor i näsan….inte vara den där prydliga icke-doftande, icke-låtande människan som normen säger och en kväll i somras dansade jag i underkläder och mokasiner när jag diskade, vissa bilder hamnade på Instagram och det fullkomligt exploderade.

Det var början till den historien. Stina intervjuades av Kristin Kaspersen och senare användes bilder på Stina i programmet Malou efter tio som exempel på en ”fet människa” och i programmet satt en gäst och ondgjorde sig över feta människor. Motaktion följde genom , #dansaförstina där människor postade filmer där de dansade, människor som inte var trådsmala.

– Men det ska jag säga – de dansar upp plats för dem själva, säger Stina.

– Det pågår ett krig mot människokroppen och vi bör alla vara kroppsaktivister. Ingen duger. Alla är lite fel och det finns en marknad som ser till det. Inte ens de som enligt normen borde duga är glada. De vågar inte äta kockosbollar, säger Stina. Det är inte så enkelt att bara skaka av sig det här. Det handlar om att sluta döma och kategorisera folk.

 

Lyssna på hela intervjun här. Stina Wollter berättar hur det var att bli åsidosatt när hennes syster blev svårt sjuk i anorexia och senare avled om hur det var att växa upp i en kändisfamilj. Hennes far är Sven Wollter.

– När ja mådde som sämst, i högstadiet, kom konsten till mig. Så jag måste ju säga att jag varit priviligierad att leva i en kreativ familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".