Kjell Enhager och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Kjell Enhager delar med sig av visdom till Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Kjell Enhager. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Kjell Enhager. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Coachen Kjell Enhager om lycka och vägen till framgång

"Vi är som pianon, måste lira både på de vita och svarta tangenterna"
18 min

Kjell Enhager har coachat världsstjärnor inom både sporten och företagsvärlden, och slår ett slag för "glassbumerangen" som inspirerande tankemetod. "Tänk låsningar och lösningar" heter nya boken.

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst, Kjell Enhager 13.30.

– Ledarskap handlar nog mycket om se hur man själv fungerar, säger Kjell. Han har varit coach och hållit föreläsningar i 30 år för företag, myndigheter och han har lett enskilda personer till framgång.

– Låsningar kan vara till hjälp. Ibland glömmer man att när man åker ner så är det den resan som kan ta en upp igen. Det är tillkortakommanden som kan göra att jag växer som människa. 

Ska man älta sina misstag?

– Jag ville vara en perfekt golfspelare men det var jag inte. Jag tänkte helt fel. Det vore bra om någon ställde frågan; Vad gör du bra? Vad behöver du för att bli bättre? Själv såg jag det som ett misslyckande. Jag var inte ens lycklig när jag spelade bra. Jag var lycklig när jag hjälpte andra.

Så vad är nu receptet på framgång?

– För det första är det personligt och situationsanpassat, berättar Kjell. Men det finns recept på hur idrottare sett sig själva när de lyckats. Det är fantasibilder. De har idoler eller en mentor och så har de sett sig själva i den bilden. Och så agerar man efter det, om man vore en stjärna. Om man gör tvärtom, ser att det går fel, tycker det är läskigt och försöker undvika den situationen så kommer man inte dit man vill. Hur ser alltså bilden ut? Hur kan jag förändra den? Bilder är också flyktig, den kommer och går. Så det är bra att bygga bilden på en känsla.

Lyssna på hela intervjun här. Kjell ger flera livsråd, men berättar också om sig själv när han fick beskedet att han inte hade lång tid att leva. Dessutom om hur han ser på jakten på lyckan - och om det verkligen räcker att vara positiv.

– Men när vi inte känner oss positiva då, vad gör man då? Kjell menar att det handlar om hur. Som golfare kan någon säga till mig; Slå rakt. Jo, tack, jag vet, men hur?

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".