Expert: IS och al-Qaida kanske samarbetar

5:42 min

– Min misstanke är att det är ett samarbete mellan al-Qaida, säger Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet och expert på Mellanöstern och terrorism. 

Anledningen till hans misstankar är tredelad. Det handlar bland annat om att al-Qaida, till skillnad från IS, redan har en etablerad närvaro i Europa.

– Det har aldrig funnits tecken på att IS haft något nätverk eller någon verksamhet i Europa eller västvärlden av det här slaget. Förmodligen får man räkna med att det var dussintals, kanske hundratals personer som var involverade i att planera det här mycket mångsidiga terrordådet, och under mycket lång tid. Däremot har al-Qaida haft sådana strukturer under många år, säger Per Jönsson.

En annan anledning är att för två veckor sedan sände den lokale al-Qaida-ledaren i Mali ut en video där han varnade Frankrike för dess verksamhet i Mali, där man bekämpat terrorister i flera år nu, och att man tänkte straffa Frankrike för detta.

– Det tredje är att al-Qaida-ledaren, Ayman al-Zawahir, alltså Usama bin Ladins efterträdare, för några veckor sedan sände ut ett budskap om att "nu är det dags att samarbeta mot de otrogna, mot korsfararna, mot sionisterna", även om IS och al-Qaida inte delar samma politik. Det var en invit till IS, säger Per Jönsson.