Mona Sahlin: Ingen vaknar upp en dag och är extremist

10 min

I Sverige öppnar idag en stödlinje för personer som är oroliga att deras anhöriga är på väg att ansluta sig till IS eller andra extremistiska organisationer. Det är en tillfällighet att linjen öppnar just nu, men Sverige har flera som har rest iväg för att strida med IS.

Lyssna på Eriks intervju med Mona Sahlin som är Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism.- Jag reagerade med alla tänkbara känslor. Jag blev rädd. Jag tycker att det är fruktansvärt och jag tänker på offren. Jag tänker också på att det är så svårt att försvara sig när det finns de som inte bara vill dö. De söker sig till medvetet till döden. Det gör mig sorgsen.

Sverige är ju ett av de länder i Europa som procentuellt sett haft flest personer som rest till Syrien och Irak för att kriga för IS - finns det några tecken på att de resorna minskar?

- Ja. Det är nog bara SÄPO som vet exakt men flera uppger att resorna minskar men samtidigt - ju mer vi har lärt oss om våldet så har fler radikaliserats. Många har alltså gjort det hemma utan att resa iväg. Det här är större än vilka resor som görs. Vi ska vara oroliga i Sverige, säger Mona Sahlin.

Lyssna gärna på hela intervjun med Mona Sahlin här.

Telefonnumret till Röda Korsets linje är 020-100 200,  vardagar mellan 09:00 – 15:00.

Läs mer om Röda Korsets nationella linje