Ylva Franzén. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Ylva Franzén. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

"Lätt som en plätt för kvinnor att få orgasm!"

"Klitoris är 10-12 centimeter stor och omsluter vaginan"
5:05 min

Vi vet alldeles för lite om klitoris säger Ylva Franzén som är erotikpedagog. Därför har hon skrivit boken "Klittra mer"som visar att klitorisorgasmen är den enda orgasmen som kvinnor får - och det är lätt som en plätt att få det.

Lyssna på Eriks intervju med erotikpedagog Ylva Franzén som berättar om hur kvinnor lättast får orgasm.

Den har varit så förtalad, förringad och förnekad under åtskilliga hundra år, och nu har det hänt så mycket i forskningen om klitoris så nu är det dags att uppgradera sig, säger Ylva Franzén.

Vad är det vi inte vet?

– Man tror nog att klitoris är en liten ärta, ett bihang till vaginan när det egentligen är en enda stor sammanhängande supererogen zon, som sträcker sig på båda sidor om vagina som en hästsko.

– Jag tänker mycket på uppdelningen om vaginal orgasm och klitorisorgasmer och forskningen under de senaste 3-4 åren visar att det inte finns någon vaginal orgasm alls. Det är en form av klitorisorgasm. För klitoris kan stimuleras inifrån vagina. Detta vänder upp och ner på hur kvinnor njuter. Under de sista 200 åren har det varit den manliga stimulansen som har dominerat. Det har ju avkrävt ett samladsideal av kvinnor, nämligen vaginal orgasm som är det mest ineffektiva sättet att stimulera en kvinna på, säger Ylva Franzén.

Lyssna på hela intervjun här. Ylva Franzén säger att är lätt som en plätt för en kvinna att få orgasm.

– Om man stimulerar klitoris samtidigt som mannen är inne, då är det lätt att få orgasm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".