Anna Serner. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 3
Anna Serner. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anna Serner och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 3
Anna Serner och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Anna Serner. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
3 av 3
Anna Serner. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
Dagens gäst

Anna Serners fight för att få svensk film att flyga

"Don´t fuck with the fucker!"
18 min

Svensk film har skördat framgångar de senaste åren, med export av både nordic noir och svenska skådespelare som blir upplockade av Hollywood. Men rent ekonomiskt har filmbranschen det tuffare än på länge.

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst, Svenska Filminstitutets VD sedan fyra år, Anna Serner.

– Svensk film på bio har inte fått samma lika stor publik som tidigare, säger Anna Serner. Streamingtjänster men framförallt olagligt nedladdade filmer är ett hot för svensk film.

Varför ska man se film på bio?

– Man ser den tillsammans. Det är samma sak som att man vill se en artist live.

Din företrädare, Cissi Elwin, gick in i väggen och slutade. Nu har du suttit som vd i fyra åt. Hur långt borta är väggen?

– Den är långt borta. Jag är inte orolig men skulle det hända så skulle det vara en erfarenhet rikare.

Anna berättar om hennes mantra: Don´t fuck with the fucker!

– Det tänker jag på när någon är orespektfullt mot mig. Jag är utbildad jurist och jag kan en hel del vad som är rätt och fel. Du får räkna med att du i så fall att jag strider tillbaka. Mitt jobb har man inte om man vill bli älskad av alla. 

Jag skiljer på sak och person. Jag lyssnar på flera röster. Jag läser inte alla kommentarer på internet. Jag frågar mycket och jag har bildat ett nätverk av andra personer som har samma erfarenheter som jag.


Lyssna gärna på hela intervjun här. Anna berättar bland annat om hur det var i reklambranschen, om hur hon tappade några nollor när hon skrev avtal på bank. Hon berättar också sitt liv som värsting i tonåren och att hon förlorade sin far tidigt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".