Nils Landgren. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
1 av 3
Nils Landgren. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
Nils Landgren spelar trombon. Foto: Anders Wiklund/TT
2 av 3
Nils Landgren fick hederspris vid Grammisgalan 2013. Foto: Anders Wiklund/TT
Nils Landgren och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
3 av 3
Nils Landgren och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Guld ur den röda trombonen

"Att vara i ett socialt sammanhang där man betyder någonting..."
18 min

Mannen med den röda trombonen - Nils Landgren - har ända sedan 80-talet gränslöst växlat från jazz till klassiskt till funk och pop. Han är en musikalisk gigant i hela Europa och håller alltid spelglädjen för det högsta. Ikväll spelar han julmusik i Berwaldhallen.

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst, Nils Landgren.

Nyligen fick du motta Guldkatten - ett slags "lifetime achievement award" från P2. Vad betyder det egentligen med alla priser du får?

– Det är jag jättestolt över. Jag har fått en del priser och det betyder att någon gillar vad jag gör, säger Nils.

– Spelglädjen är lika stark och till och med starkare. Det har tillkommit ett djup med åren. Jag vet vad jag kan och inte kan och vad jag måste göra för att kunna bättre.

Lyssna på hela intervjun här. Nils berättar om sin musikkarriär i Tyskland och även hur det var att växa upp i Degerfors. Han får frågan om vad han gjort om han inte hade börjat spela musik.  

– Antagligen jobbat i järnverket till jag fick sparken eller så hade jag supit ihjäl mig. Jag kanske hade gjort det om jag inte hade musiken, säger Nils.

– Det klappar ett hjärta för bruksmusiken, säger han. Jag är inte så ofta i Degerfors men ser att musiken ger en viktigt social gemenskap och solidaritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".