Erik Blix och Carl-Einar Häckner. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 3
Erik Blix och Carl-Einar Häckner. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl-Einar Häckner. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 3
Carl-Einar Häckner. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl-Einar Häckner på Guldbaggegalan i januari. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
3 av 3
Carl-Einar Häckner på Guldbaggegalan i januari. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Dagens gäst

Trollkarlen Carl-Einar Häckner: Jag vill tillhöra något

Musikern, skribenten, poeten, komikern, varietéartisten och trollkarlen Carl-Einar Häckner började med att dra en kondom igenom näsan för 25 år sedan har det bara blivit mer och mer förbluffande.

Lyssna på Eriks intervju dagens gäst, Carl-Einar Häckner. Här kan du också höra hans låt "Rymdraket"

Carl-Einar Häckner har turnérat i ett år med en föreställning som handlar om skärvor. Det är fyra föreställningar i Stockholm innan ett uppehåll och därefter blir det tretton föreställningar till.

– Ja, det handlar om hur man lagar saker...och om död kanske. Jag försöker göra humor om det. Att laga livet är nog meningen, säger Carl-Einar. Företställningen har ändrat karaktär under årets om Häckner turnérat.

– Ja, jag slipar ju till. Jag tar bort det som kan vara långtråkigt. Man måste ju tajta till ibland. Om man har gjort 100 gigg så blir det något annat.

Blir du förvånad själv?

– Ja, det blir jag. Jag spelar ju piano och skriker som en gris samtidigt som jag spelar Beethoven. Vissa dagar är det sånt himla flyt, då känner jag mig väldigt nöjd. Andra tänker jag; åh, vad hände med fingrarna? Då måste jag ta det lugnt för då har det gått för fort.

Humor handlar ju en del om smärta? Man drattar på ändan och det gör ont, eller det kan handla om tillkortakommanden. Är det den rakaste vägen till humor?

– För mig har det varit det. Min komik är fysisk. Eller att man trillar med orden. Man måste närma sig själv. Det handlar om att tillhöra något, ett sammanhang, något som är större än mig själv. Att få en bättre värld. Det kan var familj, vänner och kärleken är det största. Att få tillhöra det är stort. Utan vänner dör man, säger Carl-Einar.

Lyssna gärna på intervju här. Carl-Einar Häckner berättar mer om hur det gick till när han började trolla. Hans farmor hade en hel del med saken att göra.

Ljudfilen kommer att finnas i 30 dagar eftersom den innehåller musik.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".