Trängsel i galleria. Foto: Henry Montgomery/TT
Julhandeln kan ju vara påfrestande nära. Foto: Henry Montgomery/TT

När man kommer för nära

"Vi gör som flockfåglarna, som kråkorna"
5:25 min

Varför backar vi instinktivt undan om någon vi inte känner ställer sig för nära, kanske i väntan på bussen, eller på tåget. Och hur påverkas vi nu under den trånga julhandeln där det kan väldigt ont om personlig "space"?

Hör Eriks intervju med psykologen Jens Driessen.

– Vi gör lite som flockfåglarna, som kråkor på en telefonledning med jämt avstånd till varandra. De som vi människor i bussen eller tunnelbanan. Det är en symmetri som vi följer. Det blir väldigt konstigt om det är tomt i vagnen och någon kommer och sätter sig nära. Då bryts symmetrin.

Varför gör vi det?

– Relationen till andra människor är central för oss. Andra människor utgör vårt största hot men också vår trygghet, säger, Jens Driessen.

Vilken situation är värst?

– Det är nog den halvbekanta personen. Om man råkar hamna nära någon man inte känner kan man ta upp sin mobiltelefon och titta i den, alltså att inte gå in i relationen, men är det en person man känner igen men inte vill prata med kan det vara jobbigt.

Lyssna på intervjun här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".