Sveriges första kvinnliga partiledare för ett riksdagsparti, Karin Söder, har gått bort. Foto: Bertil Ericson/TT
Sveriges första kvinnliga partiledare för ett riksdagsparti, Karin Söder, har gått bort. Foto: Bertil Ericson/TT

Hon var riksdagens första kvinnliga partiledare

"Hon krossade glastaken"
4:27 min

Karin Söder var en föregångare i svensk politik. Hon var första kvinna att bli partiledare för ett riksdagsparti, när hon 1985 tog över i Centerpartiet efter Thorbjörn Fälldin. Hon var även Sveriges första utrikeminister mellan 1976 och 1978. Av politiska kollegor i olika partier har hon bland annat kallats för pionjär, förebild och stor politiker i samband med bortgången. Karin Söder blev 87 år gammal.

–Jag tror att hon har haft en enorm betydelse för att hon var en förebild och visade att det gick. 64 år efter att kvinnor fick rösträtt blev hon partiledare. Om vi då tittar på Centerpartiet så har de haft fyra ordföranden efter henne, varav två stycken har varit kvinnor, säger Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet.

Hon var även den första kvinnliga chefen för socialdepartementet. Lena Mellin menar att det är där hennes politik gjort avtryck. Hon införde flerbarnstillägg och högkostnadsskydd i vården, men för många är det kanske något annat som blir kvar i minnet.

–  Det som folk mest kommer i håg måste vara att hon stängde Systembolaget på lördagar. Så var det i åtta år. Hon tog för sig på ett väldigt trevligt sätt. Och det utmärker inte alla politiker.

För Lena Mellin blir sammanfattningen av vår första kvinnliga partiledare i riksdagens politiska gärning tydlig.  

– Hon krossade tre glastak. Det är det inte så många som har åstadkommit.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".