Peter Barlach. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Peter Barlach. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Peter Barlach och Ylva Lilja. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Peter Barlach och Ylva Lilja. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Peter Barlach - Sveriges första manlige chick-lit-författare

"Hon kom till mig i mina drömmar; Jag är inte död"
20 min

När förlaget sa att Peter Barlach var en Chick-lit-författare visste han inte ens vad det var, men nu håller han gärna med om att boken Konsten att vara Caroline och uppföljaren Nyckeln till Caroline som nu kommer, absolut tillhör genren.  

Lyssna på Ylva Liljas intervju med dagens gäst, författaren Peter Barlach.

– Jag köper det. Jag tänkte inte att jag skulle skriva en Chick-lit-bok utan en bok om en ung och driven tjej som har en trasig barndom som jag. När förlaget sa att det var en Chick-lit så sa jag; Vad är det? Jag läser inget sånt! Men när de förklarade så tyckte jag nog att jag skrivit en sådan, berättar Peter Barlach.

– Jag och min rollfigur har mycket gemensamt även om hon är en ung tjej och jag är en man på 47. Hon förlorade sin bror och jag förlorade min mamma tidigt.

Peter berättar om hur han handskades med att förlora sin mamma, en känsla som han använt i sin litteratur. Han var bara 12 år när det inträffade.

– Jag ville inte visa hur jag mådde. Jag förträngde det hela, men då kom hon tillbaka till mig i drömmen och det var så i 20 år. Hon lurade mig att hon var tillbaka. Jag försökte genomskåda det där. I drömmen sa hon att hon varit på månen, eller på Teneriffa för att köpa godis, men när jag vaknade så var hon fortfarande borta.

Hans tonårstid var inte den bästa. Det var mycket alkohol och röka. Kanske ett svar på den förlust han hade gått igenom.

– Sen tycker jag väl att om betygen gått från det högsta till det lägsta så kanske någon borde ha förstått att allt inte stod rätt till, men jag är inte bitter, berättar Peter.

Lyssna på hela intervjun här. Här berättar han mer om Caroline som är huvudperson i boken. Förhoppningsvis en person han tänker följa i bra många år framåt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".