Kristina Ohlsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Kristina Ohlsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Kristina Ohlsson och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Kristina Ohlsson och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Deckarförfattaren Kristina Ohlsson sätter skräck i sin publik

"Människors lika värde ska aldrig diskuteras"
21 min

Kristina Ohlsson är Säpo-analytikern och terroristexperten som sadlade om och blev deckarförfattare. Idag tar hon klivet in i ännu en genre när skräckromanen "Sjuka själar" kommer ut. Men trots all fantasi finns ett starkt samhällsengagemang.

Lyssna på Lottas intervju med dagens gäst, författaren Kristina Ohlsson.

– Jag skriver helst i dagsljus för jag blir så exalterad och rädd att jag inte kan sova om jag skriver i mörkret, berättar Kristina.

Den senaste boken heter Sjuka själar och är en skräckberättelse med otäcka saker som händer i en prästgård förlagd i Kristianstad. Det är hennes 13:e bok.

– Jag skriver väldigt snabbt och det är roligt. Jag skriver 10 boksidor om dagen, 3-4 timmar men sedan gör jag andra saker.

Det sägs att förlaget inte vill ge ut böckerna så snabbt som du skriver. Stämmer det?

– De kan ju bestämma hur fort de ska ge ut böckerna men inte hur fort jag ska skriva. Man märker ju att livslängden på böcker är kort, framförallt på vuxensidan.

Lyssna på intervjun här. Kristina berättar att hon lever ensam och tycker att det är guld. Hon har inte hittat någon som hon "gärna vill behålla" berättar hon.

– Jag är så glad att vi lever i en tid när man kan välja att inte skaffa barn. Det är inte så att jag skriver "istället" för att skaffa familj. Mitt liv känns väldigt sällan tomt, säger hon.

Intervjun handlar också om vad hon drömde om att bli som barn, bland annat hemlig agent. Det var väl ganska nära att bli det hon blev, Säpo-analytikern och terroristexpert men hon har aldrig klättrat på fasader och hängt i linor och räddat folk. Verkligheten var annorlunda. Kristina Ohlsson har förutom sina fiktionsböcker skrivit en faktabok som handlar om migration och integration.

– Jag var förtvivlad på så många nivåer, säger Kristina. Vi lever i en värld som kokar av konflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".