Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvists vintips vecka 3

Vinets dag

"Tanken är att det ska vara ett vin att fira med"
5:41 min
Olika viner i olika glas. Foto: Matthew Mead/AP Photo/TT
Foto: Matthew Mead/AP Photo/TT

På fredag firas helgonet Sankt Vincent runt om i världen av vinodlare. Den 22 januari har kommit att bli vinets dag. Carl Jan Granqvist har valt ut två viner som visar upp bredden på vad vinvärlden har att erbjuda.

Först ut en enkel och klassisk mousserande spansk Cava, utmärkt att skåla in jubilarer med eller att avnjuta till tapas, enligt Carl Jan. Därefter ett av vinvärldens mest historiska söta viner, att avnjuta nu och 20 år framåt.

Vin 1: Mousserande vin på 75 cl flaska Campo Viejo Cava Brut Reserva nummer 7782 på Systembolaget

Veckans första vin är en klassisk spansk cava gjord enligt champagnemetoden, här samsas Cava druvorna Macabeo, xarel.lo och parellada i flaskan. Detta vin passar utmärkt att servera till tapas eller varför inte köpa lite färska räkor och servera med aioli och ett gott bröd.

Doft: Ungdomligt fruktig, fylld av mineral, gula äpplen, citrus och örter.

Munhåleupplevelse: Saliverande små bubblor och härlig fruktsyra följd av päron och grapefrukt.

Alkohol: 11,5%

 

Pris: 75 kr

 

Dryck 2: Sött Vitt vin på 75 cl flaska 2001 Moulin Touchais nummer 4196 på Systembolaget

Veckans andra vins historia började 1797 med att vinbonden Touchais bosatte sig i Loiredalen under franska revolutionen. 20 år senare lyckades han göra ett sött vin av druvan chenin blanc. Varje år lade de undan 10 000 flaskor och en ny metod att förfina vinmakningen introducerades: att skörda en mindre del av druvorna tidigt, för att bibehålla syran i vinet, och sedan blanda dessa druvor med de sent mognade druvorna. Under andra världskriget murades källarna igen och först på 70-talet öppnades källaren upp igen. Då, en världssensation! Vinet passar utmärkt till fruktdesserter men är även fantastiskt gott till smakrika ostar.

Doft: Inbjudande och mogen med inslag av honung, kanderad citrus och mandelmassa

Munhåleupplevelse: Utvecklad och härligt honungssöt smak fylld av svamp, torkade aprikoser och apelsinmarmelad

Alkohol: 13%

Pris: 229 kr

 

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".