Det är kul med sallader! Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio
Det är kul med sallader! Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio
Zazzis mat

Varma sallader som mättar och inspirerar

"Byt plats - här är det tillbehöret som får spela huvudrollen"
5:47 min

Behövs det verkligen gröna blad för att det ska bli en sallad? Inte alls, anser Alexandra Zazzi. Med strimlad kål, rostade rotsaker och nötter förvandlas salladen till en spännande huvudrätt. Det är bara fantasin som sätter gränserna!

Lyssna på Eriks intervju med Alexandra Zazzi om varma sallader.

Rostade rotfrukter med bönor och fetaost dressing, äpple och rostad kummin

4 personer

3 olika betor, typ gulbeta, polkabeta mm

2 små sötpotatisar

olja

1 tsk hel kummin

1 msk finhackad färsk persilja

1 liten silverlök

1 burk (400g) stora vita bönor i vatten

1 pkt cocktailtomater

200 g Fetaost

100 g Smetana

0,5 krispigt äpple

100 g ruccola

körvel att klippa över

salt och peppar


Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna, skiva sedan betorna och klyfta sötpotatisen. Vänd i olja, salt, peppar och sprid ut över ett ugnspapper och ställ in i ugnen, rosta tills de fått färg och är mjuka, ca 20 minuter.

Skölj bönorna i kallt vatten och dela tomaterna i skivor. Tag 1 msk olivolja och lägg bönorna i en panna tillsammans med kummin, persilja och fint skivad lök i ringar. Låt svettas på låg värme tills servering, salta och peppra och rör om då och då. Tag hälften av äpplet och tärna fint, smula fetan med hjälp av en gaffel och rör samman med smetana och äpple.

Vid servering. Tag de varma rotfrukterna och rör samman med tomaterna och bönorna i en stor panna. Värm något vid behov. Lägg en bädd av rucola sallad och lägg på rotfruktsblandningen. Klicka på dressingen och njut.


Även gott att servera till:

Ugnsbakad fisk

Grillad kyckling

Alsaceviner, vita viner med smörig karaktär, mineralvatten med smak av citron

 

 

3-Kålsallad

 (rödkål, vitkål, savoykål)

4 personer

1 granatäpple

1 apelsin

200 g rökt sidfläsk

¼ del rödkål

¼ del vitkål

¼ del savoykål

1 dl pumpakärnor

Dressing

0,5 dl kallpressad rapsolja av god kvalité

1 msk färskpressad citronjuice

2 tsk vit balsamvinäger

1 tsk honung

2-3 sardeller, hackade, valfritt

1 msk grovt hackad bladpersilja

1 krm peppar

1 tsk salt


Gör gärna så här:

Torrosta pumpakärnorna i panna så att de knäpper. Tag bort skalet och de vita hinnorna ur granatäpplet. Skala apelsinen och skär bort de vita hinnorna. Tag tillvara på saften genom att ha en tallrik under medan du jobbar. Skiva kålen mycket tunt (helst med mandolin eller osthyvel), vänd med apelsinköttet/saften och lägg gärna i genomskinliga glas enligt färgssort. Skiva fläsket och grilla eller stek knaprigt i panna. Rör samman dressingen och värm försiktigt i kastrull eller mikro innan servering.  Vid servering skeda den varma dressingen över salladen, lägg på granatäppelkärnor, fläsk och pumpa. Låt gästerna själva smaka av med salt och peppar.

 

Även gott att servera till:

Söndagssteken

Mörkt öl

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".