Valentine, Sottsass kända reseskrivmaskin. Foto: AFP/Olivetti
Valentine, Sottsass kända reseskrivmaskin. Foto: AFP/Olivetti
Designklassiker med Li Pamp

Italienare som lät form gå före funktion

7:50 min

Ettore Sottsass personifierar anti-designen - möbler, ting och byggnader som ofta var grälla och stökiga och inte sällan provocerade. Men mest känd är han för den snygga skrivmaskinen Valentine.

Lyssna på Eriks intervju med Li Pamp om designern Ettore Sottsass.

Ettore Sottsass var arkitekten och designern som var ett fenomen på sin arena, och hans umgänge var inte heller direkt några doldisar.

- Han hängde med Picasso, Hemingway, Jack Kerouac och Allen Ginsberg, och de inspirerade varann genom sina verk, berättar Li Pamp.

Den röda tråden genom Sottsass design är klara, starka färger och geometriska former. Han var en av förgrundsfigurerna inom postmodernismen, en motreaktion mot modernismen som vände på begreppen och lät form gå före funktion.

- Han och Memphisgruppen som han tillhörde ifrågasatte så kallad god design, deras verk var inte alls insmickrande och det provocerade många, säger Li Pamp.

Ironiskt nog är Sottsass mest förknippad med den eleganta reseskrivmaskinen Valentine, som han formgav i början av sin karriär.


Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista