Foto: Jessica Gow/TT
Kommunals Annelie Nordström avgår som förbundsordförande vid kongressen i maj. Foto: Jessica Gow/TT

Skandalen i Kommunal sätter makthavares moral på prov

7:16 min

Gunnar Björnsson, professor i filosofi, anser att makthavare och politiker har ett större moraliskt ansvar att sköta sig.

- Det är sunt att folk reagerar på missförhållanden, säger han.


Den senaste tidens avslöjanden inom fackförbundet Kommunal och Margot Wallströms lägenhetsavtal har väckt starka reaktioner från allmänheten. Samtidigt sprids information snabbare än någonsin och motstridiga uppgifter gör det svårt att veta vad som faktiskt hänt.

Gunnar Björnsson, professor i filosofi, ger sin syn på affären.

- Allmänheten har också ett ansvar att hålla sig uppdaterad och journalister måste markera när det finns oklarheter kring uppgifter, säger Gunnar Björnsson.

Han ser en tendens från allmänheten att överreagera när det gäller meningsmotståndares förehavanden. Ilskan mot Margot Wallströms lägenhetsaffär har både politiska och moraliska grunder, säger han.

- Det är ett stort problem att få tag på ett vettigt boende i Stockholm. Och när makthavare får hjälp med det så väcker det naturligtvis reaktioner.

Gunnar Björnsson menar också att det är viktigare att makthavare tar moraliskt ansvar på grund av det förtroende det fått från allmänheten. Om makthavare missköter sig så minskar deras förtroende och därmed tilliten till samhällets institutioner.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista