Foto: Claudio Bresciani / TT
Foto: Claudio Bresciani / TT Foto: Claudio Bresciani / TT

Avslöjande om köttfusk

4:35 min

Två gotländska företaget har blandat upp svensk kött med importerat kött från bland annat Tyskland och Nederländerna för att sedan saluföra det som svensk kött och ibland även kravmärkt.

Lyssna på P4 Extra är Lotta tar upp ämnet cirka 13.10. Kommentera gärna ämnet på vår Facebooksida.

Två gotländska företaget har blandat upp svensk kött med importerat kött från bland annat Tyskland och Nederländerna för...

Publicerat av P4 Extra med Lotta Bromé den 26 januari 2016

Många är upprörda över avslöjandet om att två företag fuskat med märkningen av kött.

– Jag är nog förvånad över omfattningen och systematiken över fusket, säger Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen i Stockholm.

Han beskriver vad de upptäckt, nämligen att ett av företagen köper in stora mängder kött som de inte kan redovisa för vart det tar vägen. Det andra företaget säljer svenskt kött men de säljer mycket mer än de köper in. 

– Sammantaget ger det en bild om hur det gått till, säger Daniel Selin. Det här är fiffel på hög nivå. Majoriteten av handlarna är seriösa men dessa förstör för de andra.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista