Kari Rosvall. Foto: ÅSa Stöckel/Sveriges Radio
Kari Rosvall. Foto: ÅSa Stöckel/Sveriges Radio

Kari var en del av Hitlers ariska rasprojekt

12 min

Under andra världskriget försökte Hitler skapa en arisk superras. Projektet kallades Lebensborn och målet var att skapa blonda och blåögda barn. Man använde sig av norska kvinnor som skulle bli gravida med tyska SS-män. Kari Rosvall är ett av barnen som blev till.

Lyssna på Lottas intervju med Kari Rosvall.

I sin bok Barnet från ingenstans berättar Kari om att hon fick en bild på sig själv som spädbarn och det var när hon var 64 år gammal.

– Jag hade aldrig sett mig själv så liten så jag undrade - var kommer jag ifrån? Till slut fick jag råd att skriva ett brev till Röda Korset. Efter ett tag fick jag träffa min norska mamma.  

Hon hade vetat att hon var adopterad sedan åtta års ålder men det skulle dröja många år innan hon fick veta resten, att hennes mamma var norska och pappa tysk SS-man och att hon själv är resultatet av ett ariskt nazistiskt projekt. 

Lyssna gärna på hela intervjun här och hör hennes dramatiska historia. Hon berättar om hur hennes mamma behandlades som en förrädare i Norge. Kari berättar också att hon själv flyttades till Tyskland för att bli uppfostrad som en superarisk person som skulle driva tredje riket vidare, innan hon kom till Sverige.

– Efter kriget kom Röda Korset och hämtade oss. Från början var det ingen som ville ha oss. Vi erbjöds till Australien och till Norge men ingen ville ha oss. Sverige tog oss på nåder, berättar Kari Rosvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista