Vinodling. Foto: Kristyna Wentz-Graff/AP Photo/TT
Foto: Kristyna Wentz-Graff/AP Photo/TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 4

Okända vindistrikt

6:31 min

Det finns hela tiden nya viner att upptäcka, små regioner som tidigare varit okända på Systembolaget lyfts fram och andra faller periodvis i glömska för att sedan blomstra ut på nytt.  

Lyssna på Lotta och Carl Jans snack om vin cirka 14.40.

Carl Jan Granqvist har valt två viner från mindre kända områden. Först ut är ett spanskt vitt vin från området Rias Baixas, ett område som levererar vita viner i ett annars rödvinsdominerat land. Veckans andra vin kommer från lite högre höjd i nordliga Italien, inte långt från de Italienska alperna och Matterhorns majestiska siluett.

Vin 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2014 Orballo Albariño nummer 2696 på Systembolaget

I nordvästra Spanien återfinner vi området Rias Baixas där den gröna druvan albarino har sin hemvist. Druvan tros ha sitt ursprung i rieslingdruvan och att den hittat till området genom munkar vilka tog med sig rankorna på sin pilgrimsfärd. Vinerna på albarino blir aromatiska och mineraldrivna, denna veckas albarino är inget undantag. Bakom vinet står producenten Bodegas La Val vilka skördat druvorna för hand för att sedan snabbt pressat dem, vinet har sedan jästs och lagrats på rostfriaståltankar. Allt för att behålla vinets fräschör och ursprungstypicitet. Passar utmärkt till såväl skaldjur som fisksoppa.

Doft: Härligt ungdomlig och fruktig doft med mogen ananas, citrus och jasmin.

Munhåleupplevelse: Krispigt frisk fruktsyra följt av mineraler och frukt i form av päron, citrus och ananas och ett lite örtigt avslut.

Alkohol: 12 %

Pris: 92 kr för 75 cl

Vin 2: Rött vin på 75 cl flaska 2010 Gattinara Cà de' Santi nummer 5341 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från det lilla området Gattinara i norra Italien, rakt nedanför och mellan Matterhorn i väster och Lago Maggiore i öster. Druvan bakom vinet är nebbiolo och här växer den på 400 meters höjd. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats i 12 månader på stora slavonska ekfat, I Italien kallade ”Botti” innan det slutligen buteljerats. Servera gärna till vildsvin, älg eller annat vilt med klassiska tillbehör.

Doft: Inbjudande och nyanserad med mängder av körsbär, rosblad, sandelträ, lakrits, pomerans och ekfat.

Munhåleupplevelse: Stor, välbalanserad smak fylld av torkade körsbär, rosor, sandelträ, lakrits, pinjenötter, rostad ek och pomerans.

Alkohol: 13%

Pris: 149 kr för 75 cl


Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista