Alexandra berättar om sin barndoms favoriter. Foto: Aron Mikael Sik/Sveriges Radio
Alexandra berättar om sin barndoms favoriter. Foto: Aron Mikael Sik/Sveriges Radio

Alexandra bjuder på pastafavoriter

"Man blir alldeles lycklig när man tänker på pasta"
7:22 min

Få en smak av Rapallo i Italien. Alexandra Zazzi tar oss tillbaka till hennes barndom och dofterna av smör och Salvia som spred sig i köket. I dag får du höra tips om en av hennes personliga favoriter.

Lyssna efter 14.30 på Minas intervju med vår matexpert Alexandra Zazzi hur du ska göra färska pastaknyten.

Färska pastaknyten toppade med pumpa och salvia

4-6 personer

Pastadegen

  • 4 dl durumvete
  • 2 ägg
  • 0,5 msk olivolja
  • ev lite vatten

Fyllning:

  • 200 g fryst bladspenat
  • 0,5 kryddmått riven muskotnöt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 200 g ricotta ost
  • 100 g keso
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • salt, peppar

sky:

  • 350 g butternut
  • 50 g smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 kruka salvia
  • färskriven parmesan till hela härligheten

 

Gör gärna så här:

Pastadegen och Pastaknyten

  1. Lättast är att lägga mjölet i matberedare med degkrok. Knäck i äggen och låt arbeta 10 minuter till ett torrt pulver, lägg i oljan och lite vatten och tag ur maskinen och arbeta för hand. Knåda ihop degen till en smidig elastisk, ganska hård deg.
  2. Låt vila inslaget i plast i 30 minuter. Håll den biten du inte jobbar med inplastat hela tiden när du börjat arbeta degen. Det är lättast att använda pastamaskin, men med starka armar och en bra kavel kan man också lyckas bra.
  3. Dela degen i 4 och tryck ut med händerna så att den blir platt, sätt pastamaskinen på den bredaste öppningen och kavla igenom degen. Vik och kavla igenom på detta vis 5-6 ggr.
  4. Kavla ut degen tunt i pastamaskinen. Ju mer elastisk deg desto tunnare kan du kavla ut den.
  5. Skär rent kanterna och sporra ut i kvadrater med sidan c:a 5 cm.
  6. Klicka eller spritsa en dryg tesked av fyllningen i mitten på varje fyrkant.
  7. Stäng genom att vika flikarna diagonalt mot varandra, pensla ev med vatten för att fukta ytorna så att de fastnar ordentligt. Tryck försiktigt ut luften runt fyllningen innan du stänger igen helt.
  8. Fatta och bilda en ”lilja”genom att låta snibbarna mötas och fästa dem i varandra. Var noggrann med att stänga knytena ordentligt så att inget vatten kommer in vid kokningen med lite tålamod och övning så blir de jättefina.
  9. Vill du förbereda en dag innan går de bra att förvara dem på mjölad bricka, luftigt utan lock i kylen 1 dag.
  10. Koka knytena i lättsaltat vatten i 5-7 minuter, är du osäker så lyft ut en och smaka av en liten hörna.

Fyllningen

  1. Lägg olivolja i en stekpanna och hacka vitlöken fint, lägg i.
  2. Låt värmas en stund utan att få färg och lägg i spenaten. Stek och låt vätskas ur på låg värme, rör om då och då. Strö över muskotnöt, salta och peppra och låt svalna.
  3. Lägg keso i en matberedare och finfördela, lägg i övriga ingredienser till fyllningen tillsammans med spenaten och kör ihop snabbt, smaka av med salt och peppar.
  4. Fyll en spritspåse med blandningen.

Såsen

  1. Smält smöret tillsammans med oljan i en panna på medelhög värme.
  2. Skär pumpan i tärningar och stek på så at det får färg, salta och peppra lägg i salvian, hela blad, låt fräsa upp.
  3. Sänk värmen och häll i vinet, låt sjuda ett par minuter.
  4. Smaka till sist av med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Lägg i den kokade pastan och låt sjuda 4-5 minuter, lägg upp på tallrik och toppa med pumpan och skyn, njut med färskriven parmesan.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".