Amanda Bergman är aktuell med första fullängdsskivan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Amanda Bergman är aktuell med första fullängdsskivan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Dagens Gäst

Det var som pizzabagare Amanda Bergmans låtskrivande tog fart

15 min

40 hästar var det i  byn utanför Gagnef där hon växte upp. Hur många människor som bor där kan Amanda Bergman inte riktigt komma ihåg. Hon bor kvar i Gagnef och har utsetts till veckans lantis i en intervju. Något hon själv inte har något emot.

Lyssna på Minas Benaissas intervju med dagens gäst Amanda Bergman

Amanda Bergman har haft flera artistnamn genom åren, och efter framgångar med Hajen och bandet Amason kommer hon nu med sin första egna skiva "Docks" i februari.

Hon började skriva låtar redan som barn och som vuxen har musiken tagit allt mer plats i hennes liv. Under en period som pizzabagare i Norge skrev hon några låtar på en leksaks-synth. Amanda sjöng lite på en kompis skiva, och fick i gengäld spela in en demo med sina egna låtar.

– Folk hörde dem och tyckte om dem, på den vägen är det.

Amanda är uppväxt i en by på landet och bor nu återigen i Gagnef. Hon trivs med att vara nära naturen och slipper gärna storstadens strulande kollektivtrafik.

– På nåt vis har man lite mer känslan av att ha kontroll över sitt liv på landet.

Framgångarna kom snabbt för Amanda Bergman och till en början trivdes hon inte i rollen som musiker. Hon kände sig inte riktigt redo och tackade nej till mycket saker. Efter funderingar på andra karriärsmöjligheter har musiken ändå fortsatt vara hennes huvudsakliga sysselsättning.

– Musiken har liksom vunnit till slut, det är bara att acceptera, säger Amanda Bergman.

Lyssna på intervjun med Amanda Bergman här. Hon pratar om nya skivan, kommande spelningar och livet på landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista