Anders Ygeman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges radio
1 av 2
Anders Ygeman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges radio
Attack på flyktingar i Stockholm. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
I Stockholm i helgen. Foto: Sveriges Radio

Anders Ygeman: De är våldsverkare och ska gripas

5:02 min

En svartklädd, våldsam och organiserad mobb som drar runt i huvudstan, slår väktare och hotar ensamkommande flyktingungdomar. Flyktingungdomarna uppmanades att inte gå ut.

Lyssna på Eriks intervju med inrikesminister Anders Ygeman i P4 Extra.

– Det är med bestörtning man ser den här typen av lynchmobb men jag tycker ändå att polisen och väktare handlat på ett bra sätt. Det här handlar om en våldskultur i de här grupperingarna. Det greps tre polska nazister så det finns klara högerextrema kopplingar, säger Anders Ygeman.

Vad har regeringen gjort för att ändra på detta?

– Vi kommer att återkomma med en handlingsplan mot rasism och vidta åtgärder mot hat och hot på nätet, säger Ygeman. Det här är samma grupper som sysslar med våld exempelvis vid fotbollsmatcher. 

Attacken i fredags verkade vara riktad mot en viss grupp brottsaktiva Nordafrikanska ungdomar som polisen har varnat för. Här är det ett gäng maskerade människor som tar lagen i egna händer.

– De tar ju inte lagen i egna händer. Det köper inte jag. De bryter ju mot lagen, säger Anders Ygeman. De är våldsverkare och ska gripas av polis. Men vi måste ändå göra mer när det gäller ungdomarna från Nordafrika som gör en del brott. De behövs SiS-boende för att skydda dem och allmänheten och att ordna återvändande till Marocko och en del andra afrikanska länder så att de som inte har rätt att vara här kan återvända.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista