Volontären Delal hjälper kvinnor att fly från IS

4:52 min

I oktober 2014 reste Delal Sindy ner till den kurdiska delen av norra Irak för att hjälpa människor på flykt. Det visades sig att det var många kvinnor och flickor som behövde hjälp att fly från IS och det blev Delals uppgift under ett år.

Lyssna på Lottas intervju med Delal Sindy.  

– När man åker till ett krigsområde så blir det inte riktigt så man förväntar sig. Det jag fick se var mycket värre än jag förväntat mig. Jag åkte till min hemstad i norra Irak. Det var mer flyktingar än det bodde där innan. Där bodde 180 000 men det var 200 000 flyktingar och de fanns överallt. Behoven var mycket stora, berättar Delal.

Kvinnorna som tas till fånga av IS, vad utsätts de för?

– De här tjejerna är mellan 6 år upp till 80. Majoriteten såldes som sexslavar, byttes bort mot ett paket cigaretter eller en pistol. De blev våldtagna. De äldre kvinnorna fick laga mat och baka bröd. Yngre barn blev tvångrekryterade till militären. 

I dag kom nyheten om att minst 40 svenska barn lever med IS - vad tänker du när du hör det?

– Det är förskräckligt. Jag kan inte förstå etniska svenskar eller andra generationens svenskar som väljer att ta sig till IS för att leva efter deras lagar. Jag tror att man måste ha en eller fler skruvar lös för att kunna fatta ett sådant beslut, säger Delal.

Lyssna på hela intervjun här. Delal berättar bland annat om vad man kan göra om man känner att man vill hjälpa till. Hon kommer bland annat att skapa en organisation för de som vill vara volontärer.


p4extra@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista