Lotta Bromé och Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Lotta Bromé och Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl Jan Granqvist vintips vecka 5

Dessertvin lagom till fettisdagen

4:28 min

Nu är det äntligen dags för semlor igen! Denna vecka tipsar Carl Jan om två ädelrötade viner. Ädelrötat betyder att druvorna har angripits av svampen Botrytis Cinera och är en metod ger söta viner som dessertvin.

De två viner som Carl Jan har med sig denna vecka har angripits av svampen Botrytis Cinerea, som perforerar druvans skal vilket för med sig att vattnet i druvan dunstar och lämnar druvsockret kvar. Förutsättningarna för att få ädelrötade vindruvor är att vinodlingen finns i ett klimat där dimma och fukt är delvis närvarande i samspel med värme. I Bordeaux i Frankrike och framförallt i kommunen Sauternes och dess grannbyar möjliggörs detta av närheten till en flod. Denna metod ger söta viner med hög frisk fruktsyra och doft samt smaker som honung, mandel och saffran, helt fantastiska till semlor.

Vin 1: Vitt vin på 37,5 cl flaska 2012 Château Grillon nummer 4115 på Systembolaget

Veckans första vin är en ursprungstypisk Sauternes från anrika Château Grillon. Vinet är gjort på ädelrötade druvor av sauvignon blanc och semillion. Detta vin passar förutom till semlor även fantastiskt bra till såväl anklever som starkare ostar.

Doft: Honungssöt och komplex doft med torkad citrusfrukt, mandlar och saffran.

Munhåleupplevelse: Härlig söt smak med frisk fruktsyra följt av aprikosmarmelad, honung och apelsinskal.

Alkohol: 13,5%

Pris: 129 kr

Vin 2: Vitt vin på 37,5 cl flaska 2011 Château Menota nummer 4087 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från Sauternes grannkommun Graves och är även det gjort delvis på ädelrötade druvor. Druvorna som används är Semillon, Sauvignon Blanc samt Muscadelle som skördas vid optimal mognad. Vinet jäses därefter på ståltank för att sedan lagras på använda franska ekfat. Vinet passar även till bärdesserten eller glassen.

Doft: Inbjudande fruktig doft, fylld torkade aprikoser, honung och kryddor.

Munhåleupplevelse: Honungssöt med frisk fruktsyra och mängder av torkade aprikoser, honung, apelsin och saffran.

Alkohol: 13%

Pris: 76 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista