ärtcrostini, snittar Foto: Annika Broman
1 av 2
Smaskigt med ärtpuré på friterat tunnbröd. Foto: Annika Broman Foto: Foto: Annika Broman
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman
2 av 2
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Egenfriterat tunnbröd ett smaskigt tilltugg

"Världens godaste, läckra lilla grej"
5:30 min

Fritera tunnbrödet själv, lägg på en klick vackert grön ärtpuré och voilà - så har du ett läckert, snyggt och gott tilltugg att njuta av vid myset i stugan under sportlovet.

Lyssna på Eriks intervju med vår matexpert Alexandra Zazzi om hur du gör goda snittar med ärtcrostini.

Ärtcrostini på friterat tunnbröd

6 personer

  • 2,5 dl gröna ärter, köp frysta små och låt tina
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 liten vitlöksklyfta
  • 0,5 dl färskriven parmesan
  • Parmesan att hyvla
  • 2-3 skivor runda tunnbröd
  • 3 dl frityrolja


Gör gärna så här:

Dela tunnbröden i trianglar. Hetta upp oljan till 160 grader (var försiktig med barn, oljestänk och ha ett lock redo att täcka över om det skulle börja brinna). Lägg i tunnbröd några åt gången, fritera gyllene och låt rinna av på hushållspapper.

Mixa samman övriga ingredienser till en puré. Smaka av med salt och peppar. Bred på bröden och dekorera med hyvlad parmesan och nymalen svartpeppar.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".