Jackie och John F Kennedy i båt på havet
1 av 3
När Jackie Kennedy bar en klänning designad av Vuokko Nurmesniemi på omslaget till Sports Illustrated 1960 blev hon ett stort namn även i USA. Foto: Sports Illustrated
skjorta marimekko
2 av 3
Skjortan "Illoinen Takki". Foto: Jan Collsiöö/TT Foto: Foto: Jan Collsiöö
randig skjorta man
3 av 3
Skjortan "Jokapoika" är ett av Vuokko Nurmesniemis mest välkända plagg. Foto: Marimekko Foto: Foto: Marimekko
Designklassiker med Li Pamp

Hennes klänningar bars av Jackie Kennedy

7:11 min

Hon var en modernist i klass med Alvar Aalto. Vuokko Nurmesniemis stringenta textildesign förknippas framför allt med Marimekko. Själv kallade hon sin stil för anti-mode.

Lyssna på Eriks intervju med Li Pamp om textildesignern Vuokko Nurmesniemi.

Vuokko Nurmesniemis tyger, textilier och klädesplagg präglades av enkla, släta dramatiserade former. Hon hade enligt Li Pamp ett absolut gehör för tygets fall.

- Varje kulturtant, och kulturman för den delen, värd namnet bör ha burit hennes skjorta "jukkapoika" från 1956, en unisex-skjorta som blev ett signum för henne med de här stringenta ränderna, berättar Li Pamp.

Vuokko Nurmesniemi ifrågasatte traditionella uttryck inom modedesign, och var på sin tid en motkraft mot "slit-och-släng". Hon ville att hennes kläder skulle hålla länge.

Lyckan var gjord när den Jackie Kennedy 1960 köpte inte mindre än sju klänningar designade av Vuokko Nurmesniemi.

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista