mygga aedes aegypti
1 av 2
Den här myggan, aedes aegypti, är en av världens farligaste och bärare av många virus, bland andra zika-viruset. Foto: Arnulfo Franco/TT
Jan Lundström
2 av 2
Jan Lundström är myggexpert och arbetar bland annat med myggbekämpning i Nedre Dalälven. Foto: privat

Svensk myggexpert ska bekämpa zika-viruset

6:40 min

Myggexperten Jan Lundström har stor erfarenhet av myggbekämpning efter att i flera år ha arbetat med just det i Nedre Dalälven. Nu är han på väg till Brasilien för att delta i bekämpningen av myggan som sprider zika-viruset.


Lyssna på Erik Blix intervju med myggexperten Jan Lundström.

Myggexperten Jan Lundström har under ett antal år arbetat med att bekämpa myggor i Nedre Dalälven, som tidvis varit hårt ansatt av mycket mygg. Som en av världens främsta myggexperter ska han nu delta i en expertpanel som ska träffas i Brasilien, för att försöka komma tillrätta med zika-viruset, som ju sprids av just myggor.

- Jag har stor kunskap om en ny bekämpningsmetod som kan komma ifråga i Brasilien, berättar han. Den går ut på att hanmyggor odlas i fabrik, steriliseras, och sedan släpps ut i området där zika-viruset finns. De parar sig sedan med vilda honmyggor, som tror att de blivit befruktade. Men äggen utvecklas aldrig till larver, och myggorna dör så småningom ut i området.

Jan Lundström säger att Brasilien har en fördel när det gäller just den här metoden:

- Brasilien har en av de få fabriker i världen som odlar myggor, så expertis finns redan på plats.

Hör Jan Lundström berätta mer om zika-viruset här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista