Tyghjärtan. Foto: Claudio Bresciani / TT
Foto: Claudio Bresciani / TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 6

Vin till alla hjärtans dag

4:04 min

En Amarone och ett rosévin kan passa till romantik.

Lyssna på Lotta och Carl Jans vinprat. Här finns också vintipsen i skriven form.

Carl Jan har valt ut två romantiska viner till söndag. Först ut är en härlig, kraftig Amarone med mängder av koncentration att fördjupa sig i tillsammans över en bit lagrad parmesan. Veckans andra dryck är ett inbjudande mousserande rosévin från Italien gjort enligt champagnemetoden som lämpar sig väl att skåla in kärleken med.

Dryck 1: Rött vin på 75 cl flaska 2009 Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone nummer 2419 på Systembolaget

Veckans första vin kommer från en av de första gårdarna som började tillverka det vi idag kallar Amarone. Vaio Armaron är en vingård i byn Gargagnago i Valpolicella, familjen Serego Alighieri har bott i Gargagnago sedan 1353 då Dantes son Pietro köpte gården. Efter att druvorna fått torka pressas de och vinifieras, därefter lagras vinet i 3 år på fat av slavonsk ek (kroatien) och de 4 sista månaderna på fat av körsbärsträ. Detta ger ett vin som är gott att dricka redan nu men som utan problem kan lagras ytterligare 15 år. Vinet passar utmärkt att servera till smakrika hårdostar.

Doft: Stor utvecklad och kryddig doft med fatkaraktär och mängder av körsbär, romrussin och mörk choklad.

Munhåleupplevelse: Balanserad och kryddig, väldigt smakrik och utvecklad med fat, russin, mörka körsbär och nötter.

Alkohol: 15,5%

Pris: 399 kr för flaska om 75 cl.

 

Dryck 2: Mousserande Rosévin på 75 cl flaska Patriarche Crémant de Bourgogne Rosé nummer 7601 på Systembolaget

Veckans andra vin är ett mousserande rosévin som kommer från Bourgogne i Frankrike. Vinet är en så kallad Crémant, vilket är den franska benämningen för ett vin gjort enligt champagnemetoden med en andra jäsning på flaska fast utanför området champagne. Just det här vinet ligger 15-18 månader på sin jästfällning innan degorgering och druvorna som används är pinot noir och gamay. Druvorna kommer från en väldigt kalkrik jord i norra delarna av Bourgogne inte långt från Chablis.

Doft: Viner har en inbjudande något utvecklad doft av hallon och äpplen

Munhåleupplevelse: Torr med ungdomligt frisk och härlig fruktsyra följt av nybakat bröd och nyplockade vildhallon.

Alkohol: 12 %

Pris: 99 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista