Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio

Polisfacket kräver kriskommission

8:39 min

Noll procent av poliserna som svarade i en undersökning anser att polisen blivit mer effektiv efter omorganisationen. Och nu kräver polisförbundet en kriskommission.

Lyssna på Lottas intervju med Polisförbundets Lena Nitz, ställföreträdande rikspolischef Mats Löving och Veronika Utterström som slutat som polis.

– Myndigheten jobbar inte med de frågor som är viktiga för mig och de har inte kunnat motta de reaktioner som vi har, säger Veronika Utterström som slutat som polis. Det var flera anledningar till att hon slutade men en var att hon inte är nöjd med omorganisationen.

– Polisen har tappat tror på att den nya organisationen, säger ordförande för Polisförbundets Lena Nitz.

De som uppfattar att polisen gnäller då?

– Det är fel. Det är klart att vi förväntar oss att det blir oklarheter men nu har man tappat tron. Nu behövs en kriskommission tillsammans med ledningen och politikerna, säger Nitz.

Det håller däremot inte ställföreträdande rikspolischef Mats Löving med om:

– För det första ska det vara kris och det är det inte. För det andra ska man vara beredd att kapitulera och det kanske Polisförbundet beredd att göra men inte vi.

Lyssna på hela inslaget här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista