Interiör från Systembolaget. Foto: Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 7

Tips från beställningssortimentet

6:43 min

Systembolaget tillhandahåller 10 000 olika viner varav 8 200 finns i beställningssortiment. I dag tipsar Carl Jan Granqvist om två viner som han anser är väl värda att beställa.

Först ut är en aromatisk och frisk vit bordeaux gjord på druvan sauvignon blanc. Den följs av en av Systembolagets bästa viner, enligt Carl Jan. Det är en mustig Châteauneuf du Pape från Södra Rhönedalen i Frankrike.

Vin 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2014 Calvet Sauvignon Blanc Reserve nummer 74725 på Systembolaget

Veckans första vin är en vit Bordeaux som med sin frukt och fruktsyra fungerar utmärkt i de flesta matsammanhang. Bordeaux är hem åt några av världens främsta vita viner, det är även där druvan sauvignon blanc kommer ifrån ursprungligen. Sauvignon Blanc druvorna till vinet skördas vid optimal mognad och efter en noggrann selektering pressas de. Druvjuicen får sedan ligga med druvskalen under en tid innan de skiljs av och vinifieringen sätter vid. All jäsning och lagring sker på rostfria ståltankar, för att behålla druvans aromatiska egenskaper på bästa sätt. Vinet passar till allt från fiskgrytor, primörer, sushi till lite kryddstarkare rätter, ett vin att bunkra upp med helt enkelt.

Doft: Härligt ungdomlig och inbjudande doft med mängder av krusbär, svartvinbärsblad och kaprifol.

Munhåleupplevelse: krispigt torr med frisk fruktsyra och mängder av passionsfrukt, krusbär, kaprifol och svartvinbärsblad

Alkohol: 11,5%

 

Pris: 119 kr

 

Dryck 2: rött vin på 75 cl flaska 2011 Les Sinards Châteauneuf-du-Pape nummer 75207 i Systembolagets beställningssortiment

Veckans andra vin kommer från anrika Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen. Bakom vinet står familjen Perrin och druvorna till Les Sinards kommer från de yngre vinstockarna på egendomen Château de Beaucastel samt från en liten vingård uppe vid ruinen av påvens gamla ”semesterhem” i byn Châteauneuf-du-Pape. Vinet är gjord på de för området typiska druvorna grenache, mourvedre och syrah. Efter manuell skörd och noggrann selektering pressas druvorna och får sedan jäsa på cementtankar innan vinet sedan lagras i 12 månader på stora ekfat, i Frankrike kallade Foudres. Det här är ett vin som är väldigt gott redan idag men som kommer att utvecklas med lagring de närmsta 10 åren. Vinet är fantastiskt gott på egen hand men njutningen stiger ytterligare när det serveras till vilt eller fågel.

Doft: Stor, härligt Intensiv doft med mängder av mörka och röda bär följt av kryddor och läder.

Munhåleupplevelse: Fylligt och koncentrerat med mogna körsbär och björnbär samt kryddor i form av peppar och örter. Otrolig längd och finess.

Alkohol: 14,5%

Pris: 299 kr

För den som undrar - Nej, man jagar inte skogsduva. Det som Carl Jan sa i inslaget var ett skämt.

 

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista