bakelittelefon, knoppar, klocka
30-talstypiska saker tillverkade av svart bakelit. Foto: BERTIL ERICSON
Designklassiker med Li Pamp

Bakelit - formbart material med kort glansperiod

6:40 min

Många minns idag främst de tunga, svarta telefonerna med nummerskiva, tillverkade i just bakelit. Men plastmaterialet användes även till mycket annat, och sågs på sin tid som en revolution.

Lyssna på Eriks intervju med Li Pamp om materialet bakelit.

Materialet bakelit är egentligen en härdad, osmältbar plast som det togs patent för 1907.

Upphovsman var den belgiske kemisten Leo Baekeland, som helt sonika döpte materialet efter sig själv.

Att bakelit inte brann, och dessutom var lättformat gjorde att materialet kunde användas till en mängd saker och spåddes en lysande framtid inom industridesign.

Kruxet var bara att det enbart kunde tillverkas i mörka färger. Så småningom konkurrerades bakeliten ut av modernare plaster som gick att tillverka i klarare, gladare färger.

Hör mer om bakelitens historia här.

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista