lammracks
1 av 2
Grillade lammracks och chiantilökar. Foto: Annika Broman
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman
2 av 2
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Rosmarindoftande lammracks och inkokt chiantilök

"Löken är ju en liten sköning"
5:21 min

Det är inte för inte som löken finns representerad i alla länders matkulturer. Här bjuder Alexandra Zazzi på inkokta chiantilökar till grillade lammracks. 

Lyssna på Eriks intervju med vår matexpert Alexandra Zazzi om hur du gör goda lammracks.

Grillade lammracks och chiantilökar


6 personer

1,2 kg sågade lammracks


Löken

  • 300 gr små blandade lökar, typ steklök och pärllök
  • 3 dl Chiantivin eller annat rött vin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 msk honung
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 blad lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl god olivolja
  • 3 msk småkapris
  • 1 dl små svarta oliver, urkärnade


Kryddsalt

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk havssalt
  • 1 msk oregano
  • 1 msk timjan


Rosmarinpensel

  • 1 glas med god olivolja
  • 1 kvist rosmarin

 

Gör gärna så här

Lökarna:

Skala lökarna. Blanda samman vin, balsamvinäger, honung, rosmarin, lagerblad, svartpepparkorn, salt och låt koka upp och lägg i löken, sänk värmen och låt sakta sjuda under lock i minst 30-40 minuter. Låt svalna och rör i oliverna, kaprisen och oljan. Servera till det grillade köttet.


Kryddsalt:

Mixa samman havssalt med oregano, timjan, vitlök i en matberedare. Gnugga in i köttet och lägg på grillen. Pensla köttet med den oljedoppade rosmarinkvisten under tillagningen (oljan som blir över är supergod att använda i matlagningen och på sallader) och vänd några gånger så att köttet får fin yta. Om köttet har fått mycket yta men inte är färdigt i mitten, slå in i aluminiumfolie och låt stå kvar på den svalare delen av grillen. Innertemperaturen skall vara 54-55 grader. Låt gärna köttet vila 5-10 minuter, i folie eller täckt med lock, innan du skär upp det.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".