Poliser utanför Westminster i London.
1 av 2
Foto: Alastair Grant/TT.
Staffan Sonning. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Staffan Sonning. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Inget Brexit - i stället en urvattnad kompromiss

"Det finns envisa rykten om folkomröstning den 23 juni redan"
7:48 min

Sent omsider blev det ett avtal mellan EU och Storbritannien under toppmötet på fredagen. Cameron kallar det framgång, men egentligen blev det ett kompromissavtal.

Lyssna på Eriks intervju med Staffan Sonning, SR:s korrespondent i London.

Det blev ett avtal mellan EU och Storbritannien under fredagen. Enligt envisa rykten vill David Cameron att britterna ska få folkomrösta om avtalet redan den 23 juni, men det är inte bekräftat.

- Cameron utmålar avtalet som en stor framgång, men egentligen är det ett kompromissavtal, säger Staffan Sonning, Sveriges Radios korrespondent i London.

Förhandlingarna har präglats av symbolpolitik och nationella intressen. En av de stora stötestenarna har varit David Camerons vilja att begränsa invandringen från övriga EU till Storbritannien.

- Där har han backat rejält, och det har landat i en bestämmelse om att Storbritannien kan begränsa bidragen till EU-medborgare som kommer till landet de första fyra åren de är där, säger Staffan Sonning.

- Men det har egentligen liten betydelse, för folk kommer för att jobba, för att lönerna är betydligt högre i Storbritannien, och inte för bidragen.

Lyssna på hela intervjun med Staffan Sonning här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".