Mårten Palme i Almedalen 2014.
Mårten Palme i Almedalen 2014. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Mårten Palme om 30-årsdagen av Palmemordet

5:10 min

Utredningen om mordet på Olof Palme har kostat 350 miljoner kronor, tagit 30 år hittills och ingen är slutligen dömd. Mordet skakade om Sverige på så många plan. Mårten Palme som är mellanbarnet i familjen Palme intervjuas idag i P4 Extra.

Lyssna på Eriks intervju med Mårten Palme och om presskonferens.

– Jag har bara positiva minnen. Han var visserligen en ganska frånvarande pappa men när han var närvarande var han en mycket livfull och inspirerande på många sätt. Han dog tidigt och det kanske ger en lite idealiserad bild, säger Mårten Palme.

 

Känner du fortfarande en smärta så här 30 år efteråt?

 

– Ja, det gör jag men det är ändå 30 år så det är på ett annat sätt.

 

Det är ju fortfarande mycket spekulationer kring mordet, det är ju din pappa det handlar om.

 

– Jag följer inte det i detalj. Jag tror att det var Christer Pettersson som är den skyldige så jag har lagt det där bakom mig. Det har blivit ett avslut, säger Mårten.

 

Vilken betydelse skulle det ha om det blev belagt?

 

– För min del skulle det inte spela så stor roll. Jag är övertygad om att han är skyldig. Det är svårt att få ihop en historia där han inte skulle vara skyldig. Det gäller min mammas vittnesmål och vittnesmål vid biografen.

 

Är det viktigt att utredningsarbetet fortsätter?

 

– Ja, på något sätt tycker jag det. Det är otillfredsställande att vapenfrågan inte är klarlagde. Det finns skäl att fortsätta.

 

Du var ju med på biografen. Vad minns du?

 

– Jag minns mycket. Jag har också blivit tillfrågad så många gånger så minnet har blivit bevarad.

 

Hur tycker du arvet efter din far påverkar Sverige idag?

 

– Jag tycker att det ganska levande. Det är kul när det har varit många minnesdagar och det har blivit ett ökat intresse för honom. Det har ju kommit ut två högkvalitativa böcker och dokumentären som har varit bra. Många säger att välfärdsstaten försvann med min far, men jag håller inte riktigt med. Mycket av det han byggde upp finns ju kvar och det betraktas med självklarhet. Det är glädjande. Trots att det är 30 år sedan så är han fortfarande kontroversiell, säger Mårten Palme.

 

Finns det alltså ljusa stråk?

 

– Ja, både personligt och även politiskt har han fått ett bra eftermäle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista