Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Zazzis mat

Rawfood som träningsgodis

7:38 min

Rawfoodtrenden gör Alexandra både lite trött och nyfiken. Hon tycker du ska tänka 80/20. 80 procent nyttig och 20 procent mindre nyttig mat.

Lyssna på Minas intervju med Alexandra om Rawfood.

Nöt- och fröenergibar.

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 2 msk mesquite
  • 2 dl havre & quinoa blandat, finns färdigt i påse alternativt bara havregryn
  • 3 msk agavesirap alt honung
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl urkärnade dadlar eller russin efter smak
  • 3 äggvitor

Gör gärna så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta i 10 minuter, skaka om då och då.
  3. Tag ut hasselnötterna och häll hälften i en mixer tillsammans med dadlar och finfördela till pulver.
  4. Lägg ut havregryn, pumpa och solroskärnor på plåten, rosta 10 minuter under omskakning. Tag ut, häll i bunke, rör i sirap och låt svalna något.
  5. Vispa upp äggvita till vitt och hårt.
  6. Rör ihop alla ingredienser, lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform ca 20x 25 cm och tryck i nötmassan så att den är jämn och slät.
  7. Grädda i mitten på ugnen 18-20 minuter, tills färg på toppen. Tag ur och låt svalna något och skär till bars när det fortfarande är varmt.

Ger 10-12 bars som förvaras torrt i upp till tre veckor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista