Alicia Vikander
1 av 3
Alicia Vikander Foto: Chris Pizzello/AP Photo/TT
Alicia Vikander
2 av 3
Alicia Vikander Foto: Jordan Strauss/AP Photo/TT
Mark Rylance, Brie Larson, Leonardo DiCaprio, Alicia Vikander
3 av 3
Nu är Alicia Vikander en av de riktigt stora. Här tillsammans med Mark Rylance, Brie Larson och Leonardo DiCaprio. Foto: Jordan Strauss

Oscar till Alicia Vikander

"...And the Oscar goes to...."
9:35 min

För första gången efter Ingrid Bergmans Oscar har en svensk skådespelare vunnit en Oscar. Alicia Vikander fick sin Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin roll i filmen "Danish girl".

Lyssna på P4 Extra och Erik Blix som bland annat intervjuar Lisa Bergström.


Så fick vi höra en svensk fras "Alla ni därhemma" i tacktalet när svenska Alicia Vikander fick ta emot en Oscar för bästa kvinnliga biroll. I dagens P4 Extra pratar vi om närhet och begåvning.

– Hon har en jättefin insats, säger Lisa Bergström. Hon har en närhet.

– Hon hade närhet redan när hon var åtta år, säger Agneta Sjödin som träffade henne då när hon gjorde debut i Småstjärnorna.

Love Larsson var nominerade för bästa smink för Hundraåringen som klev ut genom dörren och försvann...Tillsammans med Eva von Bahr var de nominerade men fick inte statyetten. Men Love berättar att han är jätteglad ändå för nomineringen och för att Alicia fick pris. Det var verkligen en upplevelse berättar han.  

– Vi var på efterfest hos Elton John, berättar han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".