Maria Strømme i Sommarstudion. Foto: Jonas Ekblom/Sveriges Radio
Maria Strømme i Sommarstudion. Foto: Jonas Ekblom/Sveriges Radio
Dagens gäst

Maria Strømme: "Vi kommer att se tillbaka och säga att det är nu det började hända!"

"Nu ser vi slutet på vad datorerna kan göra"
18 min

Vi står inför en ny era menar Maria Strømme och det beror på nanoteknik. Maria Strømme blev professor i nanoteknik när hon var 34 år och var då den yngsta professorn i Sverige inom ett teknikämne.

Lyssna på Eriks intervju med dagen gäst, Maria Strømme, professor vid Uppsala universitet.

Professor Maria Strømme säger att det sker två gånger per hundra år - teknisk revolution och nu är vi i slutet på vad datorer kan göra så det är dags för nästa kick - nanoteknik!

Nästa stora utmaning är att utveckla batterier. Alla behöver lagra en viss mängd energi och i framtiden tror Maria att vi kommer att ha batterier i helt nya material. Hon förutspår batterier i mjölkpaket och i tapeter och kanske i kläder.

– Materialen som vi idag använder tar vi från gruvor och vi vet att det inte kommer att fungera hur länge som helst, säger Maria.

Det finns också ett stort område för nanoteknik inom vård och medicin. Lyssna gärna på intervjun här och kom ihåg var du hörde det först. Det är nu det börjar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".