Interiör från Systembolaget. Foto: Jessica GowTT
Fler nyheter på Systembolaget. Foto: Jessica Gow/TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 9

Nyheter på Systembolaget

4:35 min

I tisdags var det dags för årets första nyhetslansering i det fasta sortimentet på Systembolaget. Carl Jan Granqvist tycker att det överlag var "en ganska skral uppställning men med ett och annat guldkorn".

Lyssna på Lotta och Carl Jans prat om vin omkring 14.40.

Carl Jan Granqvist har valt ut två av nyheterna, ett vitt aromatiskt vin från Chile och därefter en 2 liters bag-in-box från norra Rhônedalen i Frankrike.

Vin 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2015 Adobe Sauvignon Blanc nummer 2759 på Systembolaget

Veckans första vin kommer från Casablanca området nordväst om Santiago i Chile. Bakom vinet står Viñedos Emiliana vilka förfogar över hela 1 500 hektar vinodlingar. De har odlat ekologiskt sedan 1998, då Rafael och José Guilisasti tillsammans med Alvaro Espinoza ställde om från traditionellt vineri till ekologiskt. Vinet är gjort på den aromatiska druvan sauvignon blanc vilken fungerar fantastiskt bra till fisk och skaldjur.

Doft: Härligt aromatisk och ungdomlig doft med mängder av svartvinbärsblad, citrus och örter.

Munhåleupplevelse: Frisk och aromatisk med fläder, svartvinbärsblad och kartiga päron.

Alkohol: 12,5%

Pris: 79 kr

Vin 2: Rött vin på 200 cl Bag-in-Box 2014 Crozes Hermitage Cave de Tain nummer 2189 på Systembolaget.

Veckans andra vin kommer från Crozes Hermitage vid foten av Hermitageberget i norra Rhônedalen. Cave de Tain l'Hermitage som står bakom vinet är ett kooperativ som grundades redan 1933. Idag består kooperativet av över 300 odlare. Efter skörd och vinifiering har syrahdruvorna fått jäsa med skalen och därefter har vinet lagrats på rostfria ståltankar. Vinet passar utmärkt till mustiga grytor och rökiga charkuterier.

Doft: Inbjudande kryddig doft fylld med björnbär, skogshallon, vitpeppar och lakritsrot.

Munhåleupplevelse: Kryddig och balanserad smak med hallon, björnbär, viol och vitpeppar.

Alkohol: 12,5%

Pris: 279 kr

VINAUKTION 7-9 MARS 2016

Måndag den 7 mars är det dags för årets första dryckesauktion. 660 objekt kommer ropas ut.

 

  • Champagne

 

Enstaka rariteter så som Deutz Vinotheque Blanc de Noirs 1975 på magnum (en av endast tvåhundratalet flaskor på världsmarknaden) och Bollingers Vieilles Vignes Française 1990.

 

Ett flaska vardera Comtes de Champagne 1996 och Cuvée William Deutz Rosé 1996 har av tidigare ägare prismärkts efter (förmodat) inköpspris 1000 kr respektive 1500 kr. Att utropspris idag ligger på 2500 kr för den första och 1500 kr för den andra får väl understryka det tidigare omnämnda faktum att Comtes de Champagne länge varit en underskattad champagne.

 

  • Söta viner

 

Söta viner har som så ofta en kraftig slagsida åt Sauternes stolthet Château d'Yquem. Bland annat finns ett exemplar av den legendariska 1967:an, där innehållet är i bra skick, men etiketten skadats.

 

  • Vita viner

 

Huvudsakligen viner från välrenommerade producenter som Domaine Leflaive och Lalou Bize-Leroys négociantfirma så väl som hennes privata Domaine d'Auvenay. Nästan alla vinerna är äldre än den omtalade "premox"- eran, viner från tidigt 90-tal och sent 80-tal.

 

Det finns även ett antal bättre vita bordeauxer som med mogen njutning för den som uppskattar stilen.

 

Mer drickmoget, för den som är äventyrligt lagd finns ett antal olika viner från kultproducenten Jermann i Friuli-Venezia-Giulia, Italien. Även här finns det påtaglig flaskvariation att ta i beaktan.

 

  • Röda viner

 

För den som vill dricka historia är Château Cheval Blanc från 1945 det mest spännande alternativet, men det finns ett urval av år från både 40-, 50- och 60- och 70-tal.

 

Bland de yngre vinerna bör 10 flaskor Vieux Château Certan vara ett av de mer intressanta objekten. Vinet är troligen i en trilsk tonårsfas för tillfället och har säkerligen 10 år till det når formtopp, men slottest lite mer klassiska stil är ändå mer i ropet för tillfället än mycket annat från Bordeaux.

 

På den avslutande onsdagen kommer flaskorna med auktionens högsta utropspris. Romanée-Conti 2000 och 2011 från domänen med samma namn. Trots utropspris om 60.000 kr befinner vi oss ännu ganska långt under marknadspris, i synnerhet i fallet med det äldre vinet.

 

 

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista