Annika Creutzer och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
Annika Creutzer och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio

5 smarta saker du bör tänka på när du fått det orangea kuvertet

"När du går på anställningsintervju - kolla vilken pension de erbjuder"
4:17 min

Många suckar högt när kuvertet ligger i lådan eller på hallgolvet, andra sliter upp det och tittar för att sedan sucka. Vad står det egentligen? Vad ska jag göra åt det här? Äsch, jag tar det någon annan gång och så läggs det undan. Här får du veta vad du ska göra med kuvertet.

Lyssna på Eriks intervju med nationalekonomen Annika Creutzer 14.20.

1. Strunta i kuvertet.

Gör en prognos istället. Du kan behöva öppna kuvertet för att kunna logga in och göra prognosen. Men den ger betydligt bättre överblick.

2. Undvik om möjligt att jobba deltid.

Deltid kostar pensionspengar. Kanske måste man tänka om när det gäller vad man jobbar med. Kanske kan man fördela arbetsuppgifterna hemma annorlunda. Detta gäller främst kvinnor. Undersökningar visar att en tredjedel av de som jobbar deltid inte får jobba heltid, en tredjedel inte kan jobba heltid - men det finns en tredjedel som inte vill. 

3. Välj arbetsgivare där du får tjänstepension.

Tjänstepensionen kommer att bli ännu viktigare framöver. Och kan man välja, så är det ett argument att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. I andra länder använder arbetsgivare det some ett argument för att locka arbetssökande - det borde bli så i Sverige också.

4. Sköt din hälsa!

Är man frisk orkar man jobba heltid, och det blir roligare att jobba.

5. Ställ krav på arbetsmiljön.

Hänger ihop med råd fyra. Arbetsmiljön har enorm betydelse för ditt välbefinnande på arbetsplatsen. Mår man bra där - behöver man inte oroa sig för att man inte ska klara jobbet, och därmed bli av med pensionspengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".