Armband och örhängen, design Sigurd Persson.
Armband och örhängen, design Sigurd Persson. Foto: Bukowskis
Designklassiker med Li Pamp

Han formgav allt från smycken till diskborstar

7:25 min

Han var en av våra absolut största svenska formgivare. Och det är högst troligt att även du vid något tillfälle haft ett föremål designat av Sigurd Persson i din byxficka.

Lyssna på Erik Blix intervju med Li Pamp om Sigurd Persson.

Sigurd Persson var en av våra absolut största svenska formgivare. Han formgav allt från silversmycken till diskborstar och var väldigt bred i sitt skapande - karotter, kaffekittlar, bestick och smycken bär hans signum.

Li Pamp berättar också att han var en av de mer radikala, nyskapande silverkonstnärerna. Hans ringar, halsband och armar kan snarast liknas vid skulpturer, menar hon.

Men även om du inte medvetet har någonting signerat Sigurd Persson, är det högst sannolikt att du åtminstone någon gång burit något han designat i din ficka; det var nämligen han som fick det hedrande uppdraget att designa den nya 5-kronan som kom 1976.

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista