tacos
1 av 4
Tacos med kyckling. Tillbehör guacamole och pico de gallo, serverat på stranden i Playa del Carmen, Mexiko. Foto: Privat
tortilllas
2 av 4
Klassisk tostada med slow food-fläsk, picklad lök och rödkål. Foto: Alexandra Zazzi
Mexikansk mat, räkor, bläckfisk, Alexandra Zazzi
3 av 4
Servering på stranden i Tulum, Mexico. Foto: Privat
Alexandra Zazzi
4 av 4
En tortillapress - perfekt om du vill få till den rätta storleken på dina tortillas. Foto: Ylva Carlsson/SR
Zazzis mat

Heta mexikanska tacos och tortillas

"Tacos är egentligen en sorts bestick"
7:22 min

Alexandra Zazzi har varit i Mexiko, och med sig hem har hon självklart tagit med sig inspiration till - tacos! Det var tacos på alla sätt och vis som serverades, berättar hon, men på ett helt annat sätt än vi kanske är vana vid här i Sverige.  

Lyssna på Eriks intervju med Alexandra om mexikansk mat.

Vetetortilla

8 st  

  • 3 dl vetemjöl


  • 0,5 tsk salt

  • 0,5 krm bakpulver
  • 1,2 dl vatten

  • 4 msk rapsolja

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke, rör i olja och vatten och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 8 bitar och rulla till jämna bollar, använd en tortillapress eller en kavel för att forma mycket tunna runda plättar. Stek i en torr, het panna. Servera direkt eller håll varma i ugnen.

 

Jalapeñosås

  • 0,5 gurka
  • 3-4 bitar inlagd jalapeño
  • 1 vitlöksklyfta
  • saften från 1 lime
  • ev lite vatten

Kör alltihopa i en mixer och smaka av med salt och peppar.


Tips till taco toppings

Pulled pork

Kyckling

Avokado

Räkor 

eller vad fantasin föreslår.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".