puder, smink
Det kan finnas farliga ämnen i vanligt smink. Naturskyddsföreningen manar till försiktighet. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Farliga ämnen kan finnas i vanligt smink

4:37 min

Högfluorerade ämnen har hittats i vanligt smink, ämnen som kan vara farliga för både miljö och människa. Det menar Naturskyddsföreningen, som själva gjort en kontroll av sminkprodukter i butiker.

Lyssna på Eriks intervju med Naturskyddsföreningens Cecilia Hedfors.

De högfluorerade ämnena har hittats framför allt i foundation, puder och rakgel, men även i ögonskugga och ögonpenna, berättar Cecilia Hedfors, tillförordnad avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen.

Hur kan då gemene man veta vad som är fluorerade ämnen, vad står det på förpackningarna?

- Man ska leta efter ämnen som innehåller uttrycken ”perfluoro….” eller ”poly-någonting-fluoro”. Hittar man sådana ämnen är de högfluorerade, säger Cecilia Hedfors.

KTF, Kemisk-tekniska leverantörförbundet, menar att de har gjort en intern branschundersökning och att inga sådana ämnen finns i produkter från deras medlemmar.

Högfluorerade ämnen kan vara farliga för både människa och miljö. De bryts inte ner i naturen, utan har hittats i djur som lever långt från människans miljö som till exempel isbjörnar. Djurstudier har också visat att de kan påverka reproduktionsförmågan.

Naturskyddsföreningen skulle helst vilja se ett förbud mot alla högfluorerade ämnen tills man säkert vet vilken påverkan de har.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista