Thomas Helleday och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Thomas Helleday och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Genombrott för cancerforskningen

6:23 min

Forskare vid University College i London kan ha hittat något som beskrivs som "Cancertumörernas akilleshäl". Det handlar om ett sätt för kroppens immunförsvar att känna igen tumörerna, så att immuncellerna kan styras dit, och slå ut cancern.

Lyssna på Eriks intervju med Thomas Helleday, innehavare av Söderbergprofessuren vid Karolinska Institutet.

Cancerceller muterar och blir annorlunda och då kan immunsystemet känna igen cancerceller, men förhindras att döda cancercellerna. Nu har man tagit fram antikroppar som förhindrar de negativa signalerna, berättar Thomas Helleday.

– Vi vet ju inte varför vissa patienter svarar på behandlingar och andra inte men den här studien förklarar det, säger Thomas Helleday.

Vissa säger att det här kan leda till ett "vaccin" mot cancer - stämmer det, eller är det en överdrift?

- Lite, man kan säga att man tränar upp immunförsvaret att ta bort cancer själv och man får inte resistent som man får från vanlig cytostatika. Nackdelen är att man aktiverar immunsystemet så mycket att man får autoimmuna sjukdomar. Biverkningarna kan till och med döda patienterna.

Och tiden?  

– Det här finns redan och det kan utvecklas. Tyvärr är behandlingen väldigt dyr.

Och hur lång tid innan vi har knäckt cancers gåta?

– Det rasar fram just nu! Vi kommer att ha stora framsteg inom de närmaste år, säger Thomas Helleday.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista