Nyamko Sabuni och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
1 av 2
Nyamko Sabuni och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
Nyamko Sabuni. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Nyamko Sabuni. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Nyamko Sabuni om livet efter politiken

19 min

Nyamko Sabuni var jämställdhets- och integrationsminister i regeringen Reinfeldt. Hon har fått ta både ris och ros för sina, ibland kontroversiella, förslag. Men 2013 lämnade hon politikens hetluft bakom sig.  

Lyssna på Lottas intervju med dagens gäst, Nyamko Sabuni.

– Internationella kvinnodagen är fortfarande viktig. Det finns fortfarande många orättvisor i världen, säger Nyamko Sabuni.

Nyamko berättar att hon arbetar på ÅF efter politiken som hon lämnat. Kan hon tänka sig att göra comeback i politiken? Tveksamt, säger hon. Det fanns andra som kunde göra jobbet lika bra, menar hon. Hon är inte bitter över att inte vara politiker längre.

– Jag fick sex år som statsråd. Det är skönt att slippa media.

Som ryktena om att du och Fredrik Reinfeldt var ihop?

– Nej, det var det roliga! säger hon och skrattar gott. Det behövde jag inte ens uttala mig om.

Hållbarhetschef på ÅF - är det ditt mål?

– Just nu trivs jag med det. Jag brukar säga att jag kan bli vad jag vill. Det är särskilt något jag brukar ha som budskap till unga människor - att man kan bli vad man vill och man ska ska vara öppen för förslag. Det handlar inte om att planera för allt.

Siktar du alltid högt?

Ja, vad ska man annars göra? Jag tar det jättehårt om jag misslyckas men det betyder inte att jag slutar försöka. Jag tycker om att känna spänningen; jag klarar det här.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista