Rosévin
Rosévin Foto: Marcus Ericsson/TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 10

Rosé - både i stilla och i bubbel

5:25 min

Med anledning av att vårsolen börjar titta fram försiktigt i hela landet har Carl Jan Granqvist tittat på roséviner.

Lyssna på Lotta och Carl Jans bubbel om vin.

Det första är en klassisk stilla sydfransk rosé och det andra en mousserande rosé från Italien gjord enligt champagnemetoden. Roséviner blir allt som oftast förpassade till sommaren trots att de är utmärkta matviner att servera året runt, menar Carl Jan Granqvist.

Dryck 1: Rosévin på 75 cl flaska 2014 Puycheric Syrah nummer 2209 på Systembolaget

Veckans första vin kommer från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike och är gjort på druvan syrah. Bakom vinet står sammanslutningen Foncalieu som grundades 1967 av några vinproducenter. I dag ingår kooperativ och vinodlare från hela Languedoc. Puycheric kommer från den västliga delen och odlingarna återfinns kring de medeltida städerna Carcassonne och Narbonne. Efter skörd pressas druvorna varsamt och druvjuicen får ligga tillsammans med skalen under några timmar innan de skiljs och vinet får sin jäsning och lagring på rostfria ståltankar.

Doft: Stor bärig doft med mängder av granatäpplen, körsbär och örter.

Munhåleupplevelse: Ungdomligt frisk med finstämda toner av mogna körsbär och vildhallon.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 69 kr

Dryck 2: Mousserande Rosévin på 75 cl flaska 2010 Rotari Rosé nummer 7701 på Systembolaget

Veckans andra vin är en bubblande rosé och närmare bestämt en Metodo Classico rosé från norditalien. Metodo classico är Italiens namn på champagnemetoden. I det här vinet hittar vi druvan pinot noir och en mindre del av druvan chardonnay vilka efter vinifiering har lagrats på sin jästfällning i hela 36 månader innan det degorgerats (jästproppen skjutits ut). Vinet passar utmärkt på egen hand eller till såväl gratinerad hummer, halstrade pilgrimsmusslor med en blodgrapefrukt- och fänkålssallad som till en stor skål med räkor.

Doft: Ren inbjudande doft med mängder av färska röda bär som hallon och smultron följt av solmogen blodapelsin följt och en lite nötig brödighet.

Munhåleupplevelse: Torr med krispig fruktsyra och söta mogna röda bär med en lite örtig och brioche osande finish.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 109 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista